Reizende kinderboerderijen en dierenverhuur

Dieren zijn geen vermaaksartikelen, maar helaas lijkt dit wel de tendens. Kinderboerderijen en commerciële bedrijfjes verhuren steeds vaker dieren voor feesten, bruiloften, evenementen en partijen. Dieren worden o.a. gebruikt voor een levende kerststal, bevrijdings- of Koninginnedagfestiviteiten en openingsceremoniën. Hierbij kunnen dieren soms midden in een woonwijk vol feestgangers worden gedropt.

Voor dit doel worden ze eerst uit hun vertrouwde omgeving gehaald en zitten door weer en wind dikwijls urenlang opgesloten in een wagen. Vaak is er op de plaats van bestemming sprake van een provisorisch en zeer beperkt onderkomen. Deze tijdelijke huisvesting kan moeilijk voldoen aan de behoeften van de dieren in kwestie. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de dieren zich natuurlijk kunnen gedragen. Nooit kunnen ze zich terugtrekken wanneer ze genoeg hebben van alle aandacht die ze opgedrongen krijgen. Veel van de getoonde dieren zijn bovendien ook nog eens prooidieren die erg angstig kunnen worden wanneer ze worden opgepakt of in een hoek gedreven. De dieren kunnen niet natuurlijk reageren op allerlei omstandigheden zoals muziek, veel mensen, drukte en lawaai. Ze kunnen immers niet weglopen ...

Dit alles geeft de dieren veel stress. Zij weten immers niet dat dit maar voor tijdelijk is en ze straks weer rustig op hun vertrouwde plek op de kinderboerderij terugkomen. Daarnaast is de veiligheid van de dieren ook een grote zorg. Door de aanwezigheid van stro en hooi is er een groot risico van brandgevaar met een vaak gruwelijke afloop.

Ook wordt er soms gezeuld met  dieren door ze voor een knuffeluurtje naar een zorginstelling te brengen. De dieren die ingezet worden voor deze knuffeluurtjes zijn veelal prooidieren als cavia's, hamsters en konijnen, die  zich in situaties die voor hen beangstigend zijn heel stil houden, in de hoop dat ze het op die manier overleven.  Als een kinderboerderij mee wil werken aan een dergelijke knuffelmiddag is het veel beter om de dieren de zeer stressvolle reis te besparen en de bewoners van de instelling naar de kinderboerderij te brengen. Dan kunnen deze ook zien hoe dieren hun natuurlijke behoeften uiten. Dat is eerlijker; want over het algemeen zijn de betreffende dieren meer gevoelig voor de stress als ze worden weggehaald van hun vertrouwde woonplek, dan de bewoners wanneer zij een reis moeten maken naar de kinderboerderij. Voor hen is het juist wél een feestelijk uitje!

Contact

Postbus 94724
1090 GS  Amsterdam

Volg ons