12 september: Oudere dieren dag

Omdat dieren ook recht hebben op een mooie oude dag!

Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden wordt voor de tweede keer op initiatief van Comité Dierennoodhulp op 12 september Oudere dieren dag gevierd. Op veel kinderboerderijen en bij fokkers krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed wordt er op 12 september Oudere dieren dag gevierd. Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven worden twee van hen op Oudere dieren dag in het zonnetje gezet. Kinderboerderij De Uylenburg in Amsterdam en kinderboerderij Oosterhoeve  in ‘s-Hertogenbosch ontvangen het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ dat wordt bevestigd aan de kinderboerderij waarna vervolgens alle dieren worden getrakteerd op lekkers als mais, wortels, appels,andijvie en pompoen. In Den Bosch zullen Jarne (9) en Rik (7) het keurmerk uitreiken en in Amsterdam zal dit gebeuren door Anke Bakker, raadslid van Partij voor de Dieren Amsterdam.  “Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.” aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp.

Oudere dieren dag is bittere noodzaak

In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong dieren dagen, lammetjesdagen en kuikentjes knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefok stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen. Praten over het eindstation van deze dieren als ze wat ouder zijn geworden lijkt een taboe. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Comité Dierennoodhulp vindt dit onbegrijpelijk, hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten zijn.

Contact

Postbus 94724
1090 GS  Amsterdam

Volg ons